Kpss Matematik Konu Anlatımı Pdf

KPSS Matematik Konu Anlatımı PDF

KPSS Matematik, sınavın en önemli alanlarından biridir. Bu alanda başarılı olmak için kapsamlı bir konu bilgisine sahip olmak gerekir. Bu yazıda, KPSS Matematik konularını ele alıp, her bir konuyu detaylı bir şekilde anlatacağız.

1. Sayılar

KPSS Matematik’te sayılar konusu, temel bir konudur. Bu konu, doğal sayılar, tam sayılar, kesirler, ondalık sayılar, irrasyonel sayılar ve reel sayıları kapsar.

Doğal sayılar: 0’dan büyük, sonsuz sayıda olan sayılardır. Örnekler: 1, 2, 3, 4, 5, …

Tam sayılar: Doğal sayılar, 0 ve negatif tam sayıları kapsar. Örnekler: -5, -4, -3, -2, -1, 0, 1, 2, 3, 4, 5, …

Kesirler: Bir bütünün, eşit parçalardan oluşan bir kısmına kesir denir. Kesirler, tam sayılar ve ondalık sayılar olmak üzere ikiye ayrılır.

Tam sayı kesir: Bir kesirde pay ve payda tam sayıdır. Örnekler: 1/2, 3/4, 5/6, …

Ondalık kesir: Bir kesirde pay ve payda ondalık sayıdır. Örnekler: 1.25, 3.45, 5.67, …

İrrasyonel sayılar: Ondalık gösterimi kesirli olmayan sayılardır. Örnekler: π, e, √2, …

Reel sayılar: Doğal sayılar, tam sayılar, kesirler, ondalık sayılar ve irrasyonel sayıları kapsar. Örnekler: -5, -4, -3, -2, -1, 0, 1, 2, 3, 4, 5, π, e, √2, …

2. Cebir

KPSS Matematik’te cebir konusu, temel bir konudur. Bu konu, denklemler, eşitsizlikler, fonksiyonlar, matrisler ve determinantları kapsar.

Denklemler: İki veya daha fazla bilinmeyenli eşitlikleri denklem denir. Denklemler, doğrusal denklemler ve doğrusal olmayan denklemler olmak üzere ikiye ayrılır.

Doğrusal denklemler: Bir bilinmeyenli denklemler, birinci dereceden denklemler olarak da bilinir. Doğrusal denklemlerin çözümü, bilinmeyenin tek bir değeridir.

Doğrusal olmayan denklemler: Bir bilinmeyenli denklemler, birinci dereceden denklemler dışında kalan tüm denklemlerdir. Doğrusal olmayan denklemlerin çözümü, bilinmeyenin birden fazla değeri olabilir.

Eşitsizlikler: İki veya daha fazla bilinmeyenli eşitsizlikleri eşitsizlik denir. Eşitsizlikler, doğrusal eşitsizlikler ve doğrusal olmayan eşitsizlikler olmak üzere ikiye ayrılır.

Doğrusal eşitsizlikler: Bir bilinmeyenli eşitsizlikler, birinci dereceden eşitsizlikler olarak da bilinir. Doğrusal eşitsizliklerin çözümü, bilinmeyenin tek bir aralığıdır.

Doğrusal olmayan eşitsizlikler: Bir bilinmeyenli eşitsizlikler, birinci dereceden eşitsizlikler dışında kalan tüm eşitsizliklerdir. Doğrusal olmayan eşitsizliklerin çözümü, bilinmeyenin birden fazla aralığı olabilir.

Fonksiyonlar: Bir değişkenin değerini diğer bir değişkenin değerine göre belirleyen ilişkiye fonksiyon denir. Fonksiyonlar, doğrusal fonksiyonlar, doğrusal olmayan fonksiyonlar, trigonometrik fonksiyonlar, üstel fonksiyonlar ve logaritma fonksiyonları olmak üzere ikiye ayrılır.

Doğrusal fonksiyonlar: Bir değişkenin değerini doğrusal olarak diğer bir değişkenin değerine göre belirleyen fonksiyonlardır. Doğrusal fonksiyonların grafiği, bir doğrudur.

Doğrusal olmayan fonksiyonlar: Bir değişkenin değerini doğrusal olmayan olarak diğer bir değişkenin değerine göre belirleyen fonksiyonlardır. Doğrusal olmayan fonksiyonların grafiği, bir doğru değildir.

Trigonometrik fonksiyonlar: Üçgenler ile ilgili açıların ve kenarların ilişkilerini inceleyen fonksiyonlardır. Trigonometrik fonksiyonlar, sinüs, kosinus, tanjant, kotanjant, sekant ve


Yayımlandı

kategorisi