Selamlar, bu yazıda mineral nedir, ne işe yarar, nasıl oluşur, faydaları nelerdir ve neden gereklidir sorularına kısaca cevaplar vereceğiz.
Mineraller doğada fazlasıyla bulunan ama canlıların tek başına oluşturamadığı için su ve yiyeceklerle dışarıdan almak zorunda olduğu inorganik türde maddelerdir. Vücudumuzun yaklaşık %4’ü minerallerden oluşur ama bu cisimler canlılık için mutlaka vücutta bulunmak zorundadır. Fakat sindirilemez ve enerjiye dönüştürülemez oldukları için ter, dışkı ve idrarla dışarı atıldıktan sonra yeniden vücuda alınması gerekmektedir.
Mineraller Ne İşe Yarar? Faydaları Nelerdir?
Örneğin kalsiyum bir mineraldir ve vücudumuzda en çok bulunan mineral türüdür. Kalsiyumun vücutta kan pıhtılaşması, kas kasılması, diş ve kemiklerin büyümesi ve sertleşmesi gibi görevleri bulunmaktadır.
Ayrıca kanda demir minerali olmazsa, anemi hastalığı görünür (kansızlık).
Bunlar haricinde mineraller canlılarda daha pek çok metabolik faaliyette görev almaktadırlar. Görevlerinden bir diğeri ise kanın ozmotik basıncını ayarlamaktır.
Mineraller canlılarda ya vitamin ve hormon gibi moleküllerin yapısında bulunurlar, ya organik bileşiklerin yapısında bulunurlar, yada mineral tuzu biçiminde bulunurlar.
İnsan vücudu için önemli mineraller şunlardır: Sodyum (Na), klor (Cl), potasyum (K), fosfor (P), magnezyum ve kalsiyum (Ca) demir (Fe), manganez (Mg), bakır (Cu), çinko (Zn), iyot (I), flor (F), kükürt (S).
Not: Civa, kurşun ve bakır gibi mineraller tarım ilacı veya fabrika atıkları yoluyla besin zincirine katılarak vücutta belirli bir oranın üstüne çıkmakta ve zehirlenmeye yol açmakta.
Önemli Not: Bu yazı Google Gemini yapay zekası tarafından otomatik olarak oluşturulmuştur ve hatalı bilgiler içerebilir. Düzeltmek için iletişim sayfamızdaki formdan veya yine iletişim sayfamızda bulunan eposta adresi yoluyla bizimle iletişime geçebilirsiniz. Hata varsa hemen düzeltilmektedir.