Özel Sektörde Çalışırken Memur Ataması Çıkanlar Tazminat Alabilir Mi 2024-2025 Güncel

Özel Sektörde Çalışırken Memur Ataması Çıkan İşçiler Kıdem Tazminatı Alabilir Mi?

Türkiye’de özel sektörde çalışan birçok kişi, memur olmak için sınavlara girmektedir. Bu sınavlarda başarılı olan kişiler, memur olarak atanmaktadır. Memur olarak atanmak, birçok kişi için önemli bir kariyer fırsatıdır. Ancak, memur olarak atanmak isteyen kişiler, özel sektördeki işlerinden ayrılmak zorunda kalmaktadır. Bu durumda, işçilerin kıdem tazminatı hakkının olup olmadığı merak edilmektedir.

İş Kanunu’nda Kıdem Tazminatı

İş Kanunu’nun 14. maddesine göre, iş sözleşmesinin işçi tarafından haklı nedenle feshedilmesi halinde işçi, işverence bir hizmet yılı için ödenen aylık ücreti tutarında kıdem tazminatı almaya hak kazanır. İş Kanunu’nda haklı fesih nedenleri, 18. maddede düzenlenmiştir. Bu maddeye göre, işçinin iş sözleşmesini haklı nedenle feshetmesi için aşağıdaki nedenlerden birinin varlığı gerekir:

  • İşverenin işçiye karşı ağır ve haksız bir fiil işlenmesi
  • İşverenin işçiyi, iş sözleşmesinin esaslı unsurlarını değiştirerek veya işçinin kişilik haklarını ihlal ederek iş görme olanağından yoksun bırakması
  • İşverenin işçiye sözleşme ücretini veya ücretin tamamını ödememesi
  • İşverenin işçiyi yasal olarak zorunlu kılınan sağlık nedenleriyle işten uzaklaştırması
  • İşverenin işçiyi sakatlanmasına veya ölümüne sebep olacak şekilde bir tehlikeye maruz bırakması
  • İşçinin kendi isteği veya kendi kusurundan kaynaklanmayan bir sebeple sakatlanıp iş göremez hale gelmesi
  • İşçinin işverenin tüzel kişiliği değişmiş olsa bile, bir buçuk yıl içinde aynı işverenin bir başka iş yerinde aynı veya benzer işte çalışmaya devam etmemesi

Memuriyete Geçiş Haklı Fesih Sebebi Değildir

İş Kanunu’nda memuriyete geçiş, haklı fesih sebeplerinden biri olarak düzenlenmemiştir. Bu nedenle, özel sektörde çalışan bir işçinin memuriyete geçiş nedeniyle iş sözleşmesini feshetmesi, haklı fesih olarak kabul edilmez.

Yargıtay İçtihadı

Yargıtay, memuriyete geçişin haklı fesih sebebi olmadığını kabul eden kararlar vermektedir. Örneğin, Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin 2012/24331 E., 2014/23084 K. sayılı kararında, “memuriyete geçiş, işçinin iş sözleşmesini haklı nedenle feshetmesini gerektiren bir durum değildir” denilmiştir.

Sonuç

Özel sektörde çalışan bir işçinin memuriyete geçiş nedeniyle iş sözleşmesini feshetmesi, istifa olarak kabul edilir. İstifa eden işçi, iş Kanunu’nda düzenlenen haklı fesih sebeplerinden birini gerekçe göstermiyorsa, kıdem tazminatı almaya hak kazanamaz.

İstisna Durumlar

Yukarıda da belirtildiği gibi, memuriyete geçiş haklı fesih sebebi değildir. Ancak, bazı istisnai durumlarda, memuriyete geçiş haklı fesih olarak kabul edilebilir. Örneğin, işçinin iş sözleşmesinde memuriyete geçişin haklı fesih sebebi olarak düzenlenmesi durumunda, işçinin bu sebebe dayanarak iş sözleşmesini feshetmesi mümkündür.

Ayrıca, işçinin memuriyete geçiş nedeniyle iş sözleşmesini feshetmesi, işverenin ahlak ve iyiniyet kurallarına aykırı davranışı olarak kabul ediliyorsa, işçinin kıdem tazminatı almaya hak kazanması mümkündür. Örneğin, işverenin işçiye baskı yaparak memuriyete geçişini engellemeye çalışması, işçinin ahlak ve iyiniyet kurallarına aykırı davranış olarak kabul edilebilir.

Bu istisnai durumlarda, işçinin kıdem tazminatı alıp alamayacağı, somut olayın koşullarına göre değerlendirilecektir.


Yayımlandı

kategorisi