Bilgisayarda dosyaların kalıcı bir şekilde saklandığı bileşene sabit disk denilmektedir. Peki sabit disk çeşitleri nelerdir biliyor musunuz? Bu yazıda kısaca anlatıyorum.
Şuan için 3 farklı sabit disk çeşidi bulunuyor.
1) HDD (Hard Disk)
Manyetik disklerdir fakat içerisinde elektronik bileşenler de bulunmaktadır. Verileri manyetik olarak depolar. Manyetik yapısından dolayı hasar gördüğünde veya dosyalar yanlışlıkla silindiğinde veri kurtarma ihtimali çok yüksektir. Dezavantajı ise yavaş olmalarıdır.
2) SSD (Solid State Driver)
Elektronik disklerdir ve verileri elektronik olarak depolar.
Mekanik olmadığı için ve güç gereksinimi daha az olduğu için, elektriği daha az tüketirler. Ayrıca HDD’ye göre çok daha hızlı çalışırlar.
3) HHD (Hibrid Hard Disk)
İsminden de anlayacağınız üzre HDD ile SSD’nin bir çeşit karışımıdır. Bu sistemde flash hafızadan oluşan bir tampon bellek bulunmaktadır.
İşte bu flash yapısından dolayı disk erişim süresi daha kısadır ve dolayısıyla HDD’den daha hızlı çalışırlar.
Dışarıdan bakıldığında tüm HDD çeşitleri birbirine benziyor. Fakat güç ve soket yerine bakarak bunları kolayca ayırt edebilirsiniz. Ayrıca HDD diskler SSD disklerden daha kalın ve biraz daha büyük oluyor genellikle.
Önemli Not: Bu yazı Google Gemini yapay zekası tarafından otomatik olarak oluşturulmuştur ve hatalı bilgiler içerebilir. Düzeltmek için iletişim sayfamızdaki formdan veya yine iletişim sayfamızda bulunan eposta adresi yoluyla bizimle iletişime geçebilirsiniz. Hata varsa hemen düzeltilmektedir.