Sözleşmeli Er Istifa Ederse Tazminat Öder Mi 2024-2025 Güncel

Sözleşmeli er istifa ederse tazminat öder mi?

Sözleşmeli er, Türk Silahlı Kuvvetlerinde (TSK) belirli bir süre için istihdam edilen askerlerdir. Sözleşmeli erbaş ve erlerin istihdamı, 6191 sayılı Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu ile düzenlenmiştir. Kanuna göre, sözleşmeli erbaş ve erlerin sözleşmeleri, sözleşmenin bitiminden 3 ay önceden taraflardan herhangi biri tarafından feshedilebilir.

Sözleşmeli er istifa ederse tazminat öder mi sorusuna cevap vermek için öncelikle sözleşmeli erlerin hangi statüde görev yaptıklarını bilmek gerekir. Sözleşmeli erbaş ve erler, 4/B statüsünde görev yapan memurlardır. 4/B statüsündeki memurlar, İş Kanunu’na tabi değildirler. Bu nedenle, sözleşmeli erlerin istifa etmesi halinde kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı alma hakları bulunmaz.

Ancak, sözleşmeli erbaş ve erler, 6191 sayılı Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu kapsamında iş sonu tazminatı almaya hak kazanabilirler. İş sonu tazminatı, sözleşmeli erbaş ve erlerin sözleşmelerinin kendi kusurları olmaksızın feshedilmesi halinde ödenen bir tazminattır.

Sözleşmeli erbaş ve erlerin iş sonu tazminatı alma hakları, 6191 sayılı Kanun’un 14. maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddeye göre, sözleşmeli erbaş ve erlerin sözleşmeleri, aşağıdaki hallerde kendi kusurları olmaksızın feshedilmiş sayılır:

  • Sağlık nedeniyle hizmetine son verilmesi.
  • Askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılması.
  • İzinsiz veya izin süresini aşmak suretiyle 24 saatten fazla firar etmesi.
  • Görevini ihmal veya kötüye kullanması, görevini yapmaması veya hizmet disiplinini bozması sonucu verilen uyarma, kınama veya kademe ilerlemesinin durdurulması cezasının kesinleşmesi.
  • Askerlik görevini yerine getirmek için sözleşmesinin feshedilmesi.

Sözleşmeli erbaş ve erlerin iş sonu tazminatı miktarı, sözleşmenin süresine göre belirlenir. Sözleşmeli erbaş ve erlerin iş sonu tazminatı miktarı, aşağıdaki şekilde hesaplanır:

İş sonu tazminatı = Sözleşmenin toplam süresi (ay) x Sözleşme ücreti (brüt) x 0,03

Örneğin, 3 yıllık sözleşmeli erbaş ve erin sözleşmesi, sağlık nedeniyle feshedilmiş olsun. Bu durumda, sözleşmeli erbaş ve erin iş sonu tazminatı miktarı, aşağıdaki şekilde hesaplanır:

İş sonu tazminatı = 36 ay x 3.000 TL (brüt) x 0,03 = 324 TL

Sözleşmeli erlerin iş sonu tazminatı alabilmeleri için, sözleşmelerinin kendi kusurları olmaksızın feshedilmiş olması gerekir. Sözleşmelerinin kendi kusurları nedeniyle feshedilmesi halinde, sözleşmeli erlerin iş sonu tazminatı alma hakları bulunmaz.

Sözleşmeli erlerin istifa etmesi halinde, istifa dilekçelerini en az bir ay önceden ilgili komutanlığa sunmaları gerekir. İhbar süresi içinde sözleşmeli er, görevine devam etmek zorundadır.

Sözleşmeli er istifa ederse tazminat öder mi sorusunun cevabı, sözleşmeli erlerin hangi statüde görev yaptıklarını ve sözleşmelerinin hangi nedenle feshedildiğini belirlemeye bağlıdır. Sözleşmeli erbaş ve erler, 4/B statüsünde görev yapan memurlardır ve iş sonu tazminatı alma hakları vardır. Ancak, sözleşmelerinin kendi kusurları nedeniyle feshedilmesi halinde, iş sonu tazminatı alma hakları bulunmaz.


Yayımlandı

kategorisi