Televizyon, günümüzde neredeyse her evde olan, ışığı elektrik enerjisine dönüştürerek bize canlı veya banttan görüntüler sunan bir haberleşme aracıdır. Daha teknik bir biçimde tanımlamak gerekirse, hareketli şekillerin görüntüsünü uzaklara nakleden ve esası bir fotosel hücresi olan bir elektronik araç diyebiliriz.
Televizyondan haber programları, belgesel programları, filmler, çizgi filmler, diziler ve spor yayınlarını izleyebiliyoruz. Tüm bu içerikler bizlere farklı kanallar üzerinden ulaştırılıyor. Bu kanalların her biri farklı ticari şirketlerdir ve genellikle kanalda yayınlanan reklamlar üzerinden para kazanarak ayakta dururlar.
İlk televizyon 1923 yılında İngiltere’de üretilirken ilk TV yayını 2929 yılında BBC tarafından yapılmıştır. Sonraki yıllarda çok sevildiği için gittikçe geliştirilmiş ve sırasıyla HD, Full HD ve Ultra HD görüntü kalitesine ulaşmıştır. Ayrıca televizyonların biçimi de zamanla daha ince ve şık bir hale gelmiştir. Örneğin ülkemizde DigiTurk, Dsmart ve Tivibu gibi şirketler ücretli kablolu yayın hizmeti vermektedir. Bunlara aylık yada yıllık abone olmak koşuluyla özel sinema kanalları, spor kanalları, belgesel kanalları ve müzik kanalları izlenmektedir.
Üstelik günümüzdeki televizyonlar akıllı bir hale gelerek içerisinde işletim sistemine sahiptir ve internete bağlanarak film, dizi veya YouTube gibi video içeriklere erişme imkanı vermektedir.
Televizyonların insanları aptallaştırdığı, onları ticari bir müşteri haline getirdiği, gösterilen reklamlarla beyninin yıkandığı, bilinçaltı çalışmalar yapıldığı ve insanların değerli vaktini çaldığı yönünde çok sayıda eleştiriler de yapılmaktadır.
Televizyonun ilk çıktığı yıllarda ünlü bir bilim adamı (filozof) televizyonun ömrünün çok kısa olacağını iddia etmişti. Tarih onu haksız çıkardı. Günümüzde bazı önemli kişiler de aynı şekilde bilgisayarlar ve akıllı telefonlardan dolayı artık televizyonun çok fazla bir ömrünün kalmadığını ima ediyor. Fakat görünüşe göre onlar da yanılıyor. Çünkü televizyonlar da sürekli geliştirilerek ve daha cazip özellikler kazandırılarak kendi yoluna dolu dizgin devam ediyor.
Önemli Not: Bu yazı Google Gemini yapay zekası tarafından otomatik olarak oluşturulmuştur ve hatalı bilgiler içerebilir. Düzeltmek için iletişim sayfamızdaki formdan veya yine iletişim sayfamızda bulunan eposta adresi yoluyla bizimle iletişime geçebilirsiniz. Hata varsa hemen düzeltilmektedir.