Thy Tazminat Talebi 2024-2025 Güncel

Türk Hava Yolları (THY) Tazminat Talebi

Türk Hava Yolları (THY), Türkiye’nin en büyük havayolu şirketidir. Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelere ve AB dışındaki ülkelere uçuşlar gerçekleştirmektedir. THY, yolcularına birçok hak tanımaktadır. Bu haklardan biri de, uçuşlarında yaşanan gecikme, iptal veya uçağa alınmama gibi durumlarda tazminat talep etme hakkıdır.

THY Tazminat Talebi Hakkı

AB Hava Yolları Yolcu Hakları Yönetmeliği (EC 261/2004), AB üyesi ülkelere ve AB dışındaki ülkelere uçuşlarda yolculara tanınan hakları düzenlemektedir. Bu yönetmeliğe göre, THY yolcuları, uçuşlarında aşağıdaki durumlarda tazminat talep edebilirler:

  • Uçuş, kalkış havaalanından varış havaalanına vardığında planlanan varış saatinden 3 saat veya daha fazla gecikir.
  • Uçuş, iptal edilir.
  • Uçuşta, yolcunun uçağa binmesine izin verilmez (overbooking).

Tazminat Miktarı

Tazminat miktarı, uçuşun mesafesine göre değişmektedir.

  • 1500 kilometreye kadar olan uçuşlarda tazminat miktarı 250 Euro’dur.
  • 1500-3500 kilometre arası uçuşlarda tazminat miktarı 400 Euro’dur.
  • 3500 kilometreden fazla olan uçuşlarda tazminat miktarı 600 Euro’dur.

Tazminat Talebi Nasıl Yapılır?

THY tazminat talebi, yazılı olarak veya online olarak yapılabilir. Yazılı olarak tazminat talebinde bulunmak için, aşağıdaki belgeleri havayolu şirketine göndermeniz gerekmektedir:

  • Uçuş biletinizin bir kopyası
  • Uçuşunuzla ilgili bir gecikme, iptal veya overbooking bildirimi
  • Uçuşunuzla ilgili bir mağduriyetinizi gösteren belgeler (örneğin, konaklama masrafları, iş kaybı gibi)

Online olarak tazminat talebinde bulunmak için, THY’nin internet sitesinde bulunan “Tazminat Talep Formu”nu doldurmanız gerekmektedir.

Tazminat Talebinin Değerlendirilmesi

THY, tazminat talebinizi aldıktan sonra, talebinizi değerlendirecektir. Talebiniz, havayolu şirketinin sorumluluğunda olan bir gecikme, iptal veya overbooking durumundaysa, tazminat talebiniz kabul edilecektir.

Tazminat talebiniz kabul edilirse, havayolu şirketi tarafından tazminatınız ödenecektir. Tazminat ödemesi, genellikle nakit olarak yapılmaktadır.

Tazminat Talebinin Reddedilmesi

Tazminat talebiniz, havayolu şirketinin sorumluluğunda olmayan bir gecikme, iptal veya overbooking durumundaysa, talebiniz reddedilecektir. Bu durumda, talebinizin reddedildiğini gösteren bir belge almanız gerekmektedir.

Tazminat Talebinin Reddedilmesi Durumunda Ne Yapmalısınız?

Tazminat talebinizin reddedilmesi durumunda, aşağıdaki adımları atabilirsiniz:

  • Havayolu şirketine itiraz edin.
  • Şikayetçi olun.
  • Hukuki yollara başvurun.

Havayolu Şirketine İtiraz Etmek

Tazminat talebinizin reddedilmesi durumunda, havayolu şirketine itiraz edebilirsiniz. İtirazınızı, havayolu şirketine yazılı olarak veya online olarak yapabilirsiniz.

İtirazınızda, talebinizin neden kabul edilmesi gerektiğini açıkça belirtmeniz gerekmektedir. İtirazınıza, talebinizle ilgili tüm belgeleri eklemeniz gerekmektedir.

Şikayet Etmek

Tazminat talebinizin reddedilmesi durumunda, havayolu şirketine şikayette bulunabilirsiniz. Şikayetinizi, aşağıdaki kurumlara yapabilirsiniz:

  • Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü
  • Tüketici Hakem Heyeti

Hukuksal Yollara Başvurmak

Tazminat talebinizin reddedilmesi durumunda, hukuksal yollara başvurabilirsiniz. Bu durumda, bir avukata danışmanız gerekmektedir.

Sonuç

THY yolcuları, uçuşlarında yaşanan gecikme, iptal veya overbooking gibi durumlarda tazminat talep etme hakkına sahiptir. Tazminat talebinde bulunmak için, gerekli belgeleri havayolu şirketine göndermeniz gerekmektedir. Tazminat talebinizin reddedilmesi durumunda, havayolu şirketine itiraz edebilir, şikayette bulunabilir veya hukuksal yollara başvurabilirsiniz.


Yayımlandı

kategorisi