Vekalet Iptal Ücreti 2024-2025 Güncel

Vekalet İptal Ücreti Nedir?

Vekalet, bir kimsenin başka bir kimseye, onun adına ve hesabına işlem yapabilme yetkisi vermesidir. Vekalet sözleşmesi, vekil ile müvekkil arasında yapılan bir sözleşmedir. Vekalet sözleşmesi, yazılı olarak veya sözlü olarak yapılabilir. Ancak, bir taşınmazın satışı gibi önemli işlemlerde vekalet sözleşmesinin yazılı olarak yapılması gerekir.

Vekalet sözleşmesi, tarafların karşılıklı irade beyanları ile kurulur. Vekalet sözleşmesi, tarafların iradelerinin birbirine uygun olması gerekir. Vekalet sözleşmesinde, vekalet verilen kişinin kimliği, vekalet verilen kişinin temsil edeceği kişi veya kuruluşun kimliği, vekalet verilen kişinin yapacağı işlemler ve vekalet süresinin belirtilmesi gerekir.

Vekalet sözleşmesi, tarafların karşılıklı anlaşmaları ile sona erebilir. Vekalet sözleşmesi, taraflardan birinin ölümü veya kısıtlanması ile de sona erebilir. Vekalet sözleşmesi, mahkeme kararı ile de sona erebilir.

Vekalet sözleşmesinin sona ermesi ile birlikte, vekalet verilen kişinin temsil yetkisi de sona erer. Vekalet sözleşmesinin sona ermesi ile birlikte, vekalet verilen kişinin yaptığı işlemler, vekalet veren tarafından onaylanmış olsa bile geçerli olmaz.

Vekalet İptali

Vekalet sözleşmesi, tarafların karşılıklı anlaşmaları ile sona erebilir. Vekalet sözleşmesinin sona ermesi için, tarafların vekalet sözleşmesini noterde iptal etmesi gerekir. Vekalet sözleşmesinin iptal edilmesi için, vekalet veren ile vekalet verilen kişinin birlikte noterde bulunması gerekir. Vekalet sözleşmesinin iptal edilmesi için, vekalet verenin vekalet sözleşmesini iptal etme iradesini noterde belirtmesi gerekir.

Vekalet sözleşmesi, taraflardan birinin ölümü veya kısıtlanması ile de sona erebilir. Vekalet sözleşmesi, mahkeme kararı ile de sona erebilir.

Vekalet İptal Ücreti

Vekalet sözleşmesinin iptal edilmesi için, noter tarafından bir vekalet iptal ücreti tahsil edilir. Vekalet iptal ücreti, noterlik ücret tarifesinde belirlenmiştir. 2023 yılı için vekalet iptal ücreti, 150 TL’dir.

Vekalet İptal Ücreti Ödenmezse Ne Olur?

Vekalet iptal ücreti ödenmezse, vekalet sözleşmesinin iptal edilmesi mümkün olmaz. Vekalet sözleşmesi, tarafların karşılıklı anlaşmaları ile sona ermediği sürece geçerliliğini sürdürür.

Vekalet İptali ile İlgili Diğer Hususlar

  • Vekalet sözleşmesi, tarafların karşılıklı irade beyanları ile kurulur. Vekalet sözleşmesi, tarafların iradelerinin birbirine uygun olması gerekir.
  • Vekalet sözleşmesi, taraflardan birinin ölümü veya kısıtlanması ile de sona erebilir.
  • Vekalet sözleşmesi, mahkeme kararı ile de sona erebilir.
  • Vekalet sözleşmesinin sona ermesi ile birlikte, vekalet verilen kişinin temsil yetkisi de sona erer.
  • Vekalet sözleşmesinin sona ermesi için, tarafların vekalet sözleşmesini noterde iptal etmesi gerekir.
  • Vekalet sözleşmesinin iptal edilmesi için, vekalet veren ile vekalet verilen kişinin birlikte noterde bulunması gerekir.
  • Vekalet sözleşmesinin iptal edilmesi için, vekalet verenin vekalet sözleşmesini iptal etme iradesini noterde belirtmesi gerekir.
  • Vekalet iptal ücreti, noterlik ücret tarifesinde belirlenmiştir.

Örnek

Ali, Ayşe’ye evini satması için vekalet vermiştir. Ali, Ayşe’nin evi satmasını istemediği için vekalet sözleşmesini iptal etmek istiyor. Ali, Ayşe ile birlikte notere giderek vekalet sözleşmesini iptal ediyor. Noter, Ali’den vekalet iptal ücreti olarak 150 TL tahsil ediyor.


Yayımlandı

kategorisi