Yeni Kimlik Kartı Ücreti 2024-2025 Güncel

Yeni Kimlik Kartı Ücreti 2023

Türkiye Cumhuriyeti’nde, 2017 yılından itibaren yeni kimlik kartları kullanılmaya başlandı. Bu kimlik kartları, eski nüfus cüzdanlarına göre daha güvenli ve kullanışlı özellikler sunuyor. Yeni kimlik kartlarının ücretleri, başvuru nedenine göre değişiklik gösteriyor.

Kanuni Bildirim Süresi Dışında Doğum Nedeniyle Düzenlenen Kimlik Kartı Ücreti

Kanuni bildirim süresi dışında doğum nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 2023 yılı itibarıyla ödenmesi gereken ücret 83,00 TL‘dir. Bu ücret, Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı (TPGYAV) tarafından tahsil edilmektedir.

Değiştirme Nedeniyle Düzenlenen Kimlik Kartı Ücreti

Değiştirme nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 2023 yılı itibarıyla ödenmesi gereken ücret 83,00 TL‘dir. Bu ücret, TPGYAV tarafından tahsil edilmektedir.

Kayıp Nedeniyle Düzenlenen Kimlik Kartı Ücreti

Kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 2023 yılı itibarıyla ödenmesi gereken ücret 166,00 TL‘dir. Bu ücret, TPGYAV tarafından tahsil edilmektedir.

Kimlik Yenileme Ücretinin Ödenmesi

Yeni kimlik kartının ücretini, başvuru sırasında nakit olarak veya banka kartıyla ödemek mümkündür. Banka kartıyla ödeme yapmak için, başvuru sırasında banka ATM’sini kullanabilirsiniz.

Kimlik Yenileme Ücretinin İadesi

Kimlik kartının başvurusu sırasında yapılan ödemeler, başvurunun reddedilmesi veya başvuru sahibinin vefat etmesi durumunda geri ödenir. Başvurunun reddedilmesi durumunda, ödemeyi yapan kişi, ödeme yaptığını gösteren makbuz ile birlikte nüfus müdürlüğüne başvurmalıdır. Başvuru sahibinin vefat etmesi durumunda ise, ödemeyi yapan kişinin vefat eden kişinin mirasçısı olduğunu gösteren belgelerle birlikte nüfus müdürlüğüne başvurması gerekir.

Yeni Kimlik Kartının Ücretlerinin Değişmesi

Yeni kimlik kartlarının ücretleri, her yıl Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenir. 2023 yılı için belirlenen ücretler, 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren geçerlidir.

Yeni Kimlik Kartlarının Avantajları

Yeni kimlik kartları, eski nüfus cüzdanlarına göre birçok avantaj sunuyor. Bu avantajlardan bazıları şunlardır:

  • Yeni kimlik kartları, çipli bir yapıya sahiptir. Bu sayede, kimlik kartına e-imza ve e-devlet şifresi yüklemek mümkündür.
  • Yeni kimlik kartlarında, biyometrik veriler (yüz ve parmak izi) kayıtlıdır. Bu sayede, kimlik kartının sahteciliği önlenmektedir.
  • Yeni kimlik kartları, daha uzun süre (10 yıl) geçerlidir.

Sonuç

Yeni kimlik kartlarının ücretleri, başvuru nedenine göre değişiklik göstermektedir. 2023 yılı itibarıyla, kanuni bildirim süresi dışında doğum nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 83,00 TL, değiştirme nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 83,00 TL ve kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 166,00 TL ücret ödenmektedir. Yeni kimlik kartlarının ücretleri, her yıl Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenmektedir.


Yayımlandı

kategorisi